Att tänka på när du köper mobil utan abonnemang


Börjar din gamla mobiltelefon sjunga på sista versen? Då är det med andra ord dags att skaffa en ny. För många innebär ett köp av en ny mobiltelefon att de ställer sig en del frågor innan de slår till. En av dessa brukar vara om man ska satsa på att köpa en telefon med eller utan abonnemang? I den här artikeln ska vi gå närmare in på för- och nackdelarna med att strunta i abonnemanget när du köper en ny mobil.


Fördelar med att köpa din mobiltelefon utan abonnemang

Större frihet

Många utgår från att det alltid är bättre att köpa sin mobiltelefon tillsammans med ett abonnemang, men det finns faktiskt tillfällen då det kan vara en fördel att låta bli. Bryr du dig till exempel inte så mycket om att ha den senaste modellen av telefon kan du faktiskt komma billigare undan om du köper den kontant och kompletterar med ett kontantkort. Om du inte köper en mobil med abonnemang har du också möjlighet att välja vilket abonnemang du vill ha i ett senare läge. Många mobiloperatörer erbjuder idag att köpa telefonen tillsammans med sitt eget abonnemang. Tycker du inte att det abonnemang de erbjuder är fördelaktigt för dig kan det vara bra att köpa själva telefonen kontant.

Inga bindningstider

De flesta abonnemang kommer ju som bekant med en bindningstid. Känner du på dig att du kommer att vilja byta telefon igen innan bindningstiden gått ut, och dessutom kanske sälja din gamla kan det vara bra att köpa den kontant. Vid försäljning är det en stor fördel om telefonen inte är bunden till någon operatör i flera månader eller år. Köper du telefonen utan abonnemang och använder ett kontantkort slipper du helt bindningstider och är fri att sälja när du vill.

Nackdelar med att köpa din mobiltelefon utan abonnemang

Ofta större kostnad

Att köpa en nyare mobiltelefon utan abonnemang är ofta mycket dyrt. Inte sällan är prislappen på runt 10 000 kronor eller mer. Det är en stor kostnad initialt och dessutom tillkommer kostnad för surf och samtal varje månad. Har du inte så mycket pengar att lägga ut direkt kan det alltså bli mer skonsamt för plånboken att istället köpa din telefon med ett abonnemang. Du får då en avbetalningsplan som du betalar av på varje månad samtidigt som du betalar för samtal och surf. Ofta är priserna för abonnemangen också lägre än de för ett kontantkort. Det är inte ovanligt att du kan få samma mängd surf för ett lägre pris när du har ett abonnemang.

Mindre surf

Använder du din telefon för att surfa på nätet mycket? Då vet du att det går åt en hel del surf. Skulle du köpa din telefon utan abonnemang, men med ett kontantkort är det få operatörer som erbjuder den mängden surf som du kan få med ett abonnemang. Som nämndes tidigare är också prislappen på surfen med ett abonnemang ofta mindre.

Jämför noga innan du köper en mobiltelefon utan abonnemang

Titta på olika återförsäljare

När du köper en ny mobiltelefon går affären ofta ganska fort. Kanske har din nuvarande telefon gått sönder och du behöver en ny genast. Det är dock viktigt att jämföra priserna hos olika återförsäljare innan du slår till. Det kan faktiskt skilja sig med så mycket som tusenlappar för samma modell hos olika aktörer. Titta också på vilka kontantlösningar de olika operatörerna erbjuder. Bra att titta på kan vara vilken mängd surf som erbjuds, om det finns fria samtal och sms samt vilket det dyraste och billigaste alternativet är.

Jämför kostnadsskillnaden mellan kontantkort och abonnemang

Det är även bra om du gör en snabb överslagsräkning på vad ett abonnemang med samma funktioner som ditt kontantkort erbjuder kostar hos olika operatörer. Räkna ihop det med summan för telefonen och den tid abonnemanget löper. På så sätt kan du få reda på om det blir billigare eller dyrare att köpa din telefon utan abonnemang och sedan ta ditt beslut utifrån det. Ibland kan det emellertid vara så att den totala friheten är viktigare för dig än kostnaden. Kanske gillar du att kunna bestämma vilken summa du ska ladda på din telefon med varje månad. I sådana fall är en telefon utan ett abonnemang ett bra val för dig då det ger mer flexibilitet.


Redaktionen
Telefoner.nu
Innehåll i denna artikel